Komunální volby ve Finsku a nový trend evropské politiky

10. 04. 2017 11:35:56
O víkendu konané komunální volby ve Finsku znovu ukázaly na nový trend v západní Evropě: rodí se voličské hnutí, které se dá označit jako ''antiBrexit''

Popis: Vítězná středopravicová Národní koaliční strana KOK , za ní v závěsu druhá socdem. Největší přírůstek voličů získali Zelení VIHR, největší propadák Praví Finové PS (antiunijní, antiimigrační ''vlastenecká strana ochránců tradičních hodnot'')- je volil, (ačkoli se den před tím odehrál teroristický útok islamisty v sousedním Švédsku, jen každý jedenáctý Fin.

Víkendové komunálky v zemi tisíců jezer opět ukázaly nový trend voliče v západních zemích Unie.

Ten se dá shrnout do dvou bodů:

1. Postupné odumírání stran ''ochránců tradičních hodnot'', ''vlastenců'' a ''těch co vědí jak to je'', zkrátka protiunijních, silně protiimigračních, populistických antisystémových stran. Jejich význam opadá spolu s uvadající ruskou ekonomikou a Putinovými jak vnitropolitickými, tak zahraničně politickými problémy, ale také spolu s tím, jak zafungovala dohoda Angely Merkel s Tureckem, která prakticky zastavila příchod většího množství uprchlíků do Evropy. (Loňská čísla už se prakticky rovnají číslům před vypuknutím imigrační ''krize'').

Volič, tak jak opadaly jeho emoce a strach, začal postupně vnímat cíleně rozdmýchávanou hysterii těchto stran, které si prakticky vybraly jeden jediný aspekt z celého spektra problémů EU a jednotlivých států a neustálou akcentací se podařilo ho voličům znechutit. Navíc je evidentní politická a ideová vyprázdněnost těchto stran- pokud jim vezmete imigranty, nezbude jim nic, jen praporek se škrtnutou vlajkou EU v rukách. A to prostě voliči, ačkoli jistě nespokojenému s politikou stran tradičních, prostě stačit nemůže.

2. Hnutí antiBrexit: Zákon akce a reakce: v momentě, kdy opadnou strach a emoce nastupuje racio: Voliči v celé EU vidí jak se zachovali ti, kteří dovedli Velkou Británii k Brexitu, pamatují si jak vyšlo najevo, jakými lživými tvrzeními operovali zastánci Brexitu, vidí nárůst nenávisti a xenofobie na ostrovech a především na současných jednáních GB versus EU, vidí jaká ekonomická nejistota by mohla zavládnout i v jejich zemi, pokud by směřovala k vystoupení z Evropské unie.

3. Situace v Evropě:

Francie: Momentálně vyrované šance Macrona a Le Pen pro první kolo, v druhém zatím VŠECHNY průzkumy ukazjují na vítězství Macrona 60:40. (A opravdu to není totéž co průzkumy v USA, nebo ohledně Brexitu:tam se jednalo o jednotky procent, maximální rozdíl býval 3-4%, ve Francii jde o desítky procent)

Německo: Volby do Bundestagu budou v září: V posledních dvou měsících je situace totožná: CDU/CSU a Socdem přes 30%, pak následují Die Linke a AFD kolem 8-9%, (proimigrační a protiunijní AfD ještě v zimě disponovala cca 15% podporou) a o zhruba 1-2% pod nimi se nachází Zelení a o dalších cca 2% níže Svobodní. Proimigrační strany- by ́t to zdaleka není jejich jediná agenda, mají v Německu, s miliony muslimů, milionem uprchlíků a zasaženému několika teroristickými útoky, v součtu přes 80%.

Rakousko: Podle posledních průzkumů předstihla po dlouhým měsících Socdem Hoferovi Svobodné a vede v průzkumech o cca 2%

Švédsko: Sociální demokracie vede se stabilním náskokem. Antiimigrační SD, Švédští demokraté se pohybují kolem 17-18%, před zimou ovšem drželi cca 22%, stejná situace ohledně ''vlasteneckých stran je i v Dánsku a Norsku.

Shrnuto: Vlna ''vlasteneckých'' antiunijních stran placených Ruskou Federací v Evropě zvolna končí. Evropa na uprchlíky a atentáty islamistů zareagovala přesně tak jak měla: odmítnutím nenávisti a násilí a výzvami k větší a rychlejší integraci.

Odkaz na výsledky finských voleb zde: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017

Memento: Evropským ostrovem mainstramově nacionalisticky laděné politiky tak bohužel zůstávají postkomunistické státy východní Evropy, především Visegradské čtyřky. Fidész v Maďarsku i PiS v Polsku, (i když ti přece jen trochu ztrácí) si díky postupnému vypínání nezávislých kontrolních mechanismů demokracie (média, bezpečnostní složky, soudy, školství), postupně budují totalitní státy, které ovšem v konfrontaci s evropskou integrací a blahobytem, budou čekat v brzké době sociální otřesy. Hlasování nohama (emigrace ze země), ostatně už masivně z obou zemí probíhá.

Slováci mají v parlamentu čistě neonacistickou LSNS, jejíž podpora od voleb dokonce ještě mírně stoupla, populistickou vládu a navíc je Slovensko ještě více než ČR zasaženo účinky ruské dezinformační propagandy. Jeden Kiska není TEN prsten, aby vládl všemu ...

V českých zemích jsou karty rozdány zatím také jasně: bez ohledu na název, jsou mezi čtyřmi nejpopulárnějšími stranami tři nacionálně populistické a čtvrtá, KSČ(M), je stranou extremistickou.

My (i Slováci), máme ale zatím jednu ZÁSADNÍ výhodu. A to jsou svobodná média a tudíž i možnost se u voleb rozhodnout podle svobodně získaných informací. Važme si toho.

Poznámka: autor je si vědom faktu, že komunální a parlamentní volby nejsou úplně totéž, ale ten rozdíl spočívá v prosazovaní se především lokálních uskupení, výsledky ''velkých stran většinou kopírují výsledky voleb do parlamentu.

Autor: Karel Paták | pondělí 10.4.2017 11:35 | karma článku: 22.72 | přečteno: 2753x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7544

spolek Podhradí. Zdravotní bratr na JIP, rádoby levicový volič, který nemá koho volit a který by byl rád, aby se tento stav změnil

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...